Skip to Content

MINIMALIZAM

– ŽIVOTNA FILOZOFIJA

Manje je više: za miran i jednostavan život

ZAJEDNICA

Život može biti prenaporan, kompliciran ili natrpan. Kada razmišljamo o pojmu minimalizma, najprije nam na pamet pada riječ „manje”. U minimalističkoj umjetnosti rabi se manje boja, reducirani motivi i jednostavni oblici. U glazbenom minimalizmu rabi se manje instrumenata, jednostavnije melodije, a ponekad čak i potpuna tišina. U modi to znači manje ukrasa, jednostavne linije, oštri rezovi, oko za detalje i smanjeni raspon boja. Minimalizam doslovno opisuje frazu „manje je više”: manji broj intenzivnijih boja, jednostavni, ali sofisticiraniji oblici, umjetnost koja omogućuje više mjesta i tišine, dizajn koji poziva gledatelje da sve sagledaju s veće udaljenosti. 

Minimalizam kao životna filozofija svodi se na uživanje u jednostavnijem životu s manje stvari koje su pažljivo odabrane, s manje obaveza i buke da bi se umjesto toga ostvarila jasnoća o stvarima koje su zaista bitne, više vremena i više mira. Minimalizam kao životna filozofija od vas ne zahtijeva da se odreknete sve svoje imovine i materijalnih stvari. Umjesto toga ohrabruje vas da ne budete toliko vezani uz predmete, da se usredotočite na ono što ima pravu vrijednost te na ljude i događaje u životu koji su vam važni. Krajnji rezultat nije ograničavanje, već sloboda. Kako vam minimalizam može pomoći da živite mirnim i jednostavnim životom? Saznajte u nastavku!

Minimalizam u domu: manje nereda, više mira

Japanska spisateljica Marie Kondo od minimalizma je učinila životni stil vrijedan objave na Instagramu s pomoću svoje svjetske uspješnice Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život: japansko umijeće stvaranja reda i pospremanja. Njezina „KonMari metoda” predlaže postupak korak-po-korak u kojem se zadržava samo ono što u vama „budi radost”. Međutim, većina nas također zadržava i stvari koje ne pobuđuju radost, ali su praktične, poput pincete, krpa za čišćenje i četkice za zube. Ipak, ono bitno i dalje stoji: smanjenje nereda daje vam više slobode, prostora, mira i stoga više cijenite stvari koje su zaista važne. Što manje posjedujete, više ćete uživati u onome što ostaje.

Minimalizam na poslu: veća usredotočenost, bolji rad 

Također možete primijeniti „KonMari metodu” i na poslu. Očistite svoj stol, organizirajte računalo, utišajte aplikacije na određeno razdoblje i utišajte buku u uredu tako da slušate umirujuću glazbu na slušalicama. Usredotočite se na zadatke koji su zaista bitni te izbjegavajte trošenje vremena i naporne rasprave. Napokon, riješite se ladice s grickalicama koje vam troše energiju i mobilnog telefona koji vam odvraća pozornost. Na mirnom, urednom prostoru za rad bez smetnji te s jasnim i organiziranim rasporedom obavit ćete više posla u manje vremena. Osjećat ćete se kao da sve imate pod kontrolom.

Kapitalizam nas ohrabruje da povezujemo osjećaje, želje i osjećaj vrijednosti s predmetima. Potrošači dobivaju osjećaj zadovoljstva kada kupuju nove stvari, od izlaganja novih predmeta i uspoređivanja tih predmeta s onima drugih ljudi. Minimalizam vas može osloboditi od potrebe da konstantno kupujete novu odjeću, stvari za dom i električne uređaje. Umjesto toga, uči vas da birate modu i predmete koji su visokokvalitetni, trajni i bezvremenski. Dobro odabrani komadi pružit će vam više zadovoljstva i dulje će trajati, održivi su i u skladu sa životnom filozofijom minimalizma. Ograničeni luksuz. Također možete biti kreativni i pronaći način da se izrazite s pomoću odjevnog komada, predmeta ili umjetničkog djela koje ste stvorili vlastitim rukama. 

Minimalizam i čista ljepota: manje u kvantiteti, više u kvaliteti 

Pojam Čista ljepota nije isti kao i minimalizam, ali postoji veliko poklapanje između njih. Minimalizam znači posjedovanje manjeg broja kozmetičkih proizvoda, odabir onih koji su ispravni za vaš tip kože i kose i funkcionalni s čistim formulama i visokoučinkovitim sastojcima. Slično tome, čista ljepota označava pomno birane sastojke te, točnije, izostanak štetnih tvari. U Authentic Beauty Conceptu vjerujemo da je ono što izostavljamo u istoj mjeri važno kao i ono što uključujemo. Svaki asortiman proizvoda ima pomno birane sastojke radi stvaranja čistih i jednostavnih, ali i učinkovitih proizvoda. Čista ljepota u kombinaciji s minimalizmom u salonu s promišljenim ritualom njege kose koji umiruje i ne stvara nered. Ono što ostaje trenutak je vrijedan prisjećanja. Da se opustite i umirite svoju unutrašnjost.

VIŠE INFORMACIJA O AUTHENTIC BEAUTY POKRETU

  • AUTENTIČNA PRETRAGA PROIZVODA

    Pronađite Authentic Beauty Concept proizvode za njegu kose i styling koji odgovaraju potrebama vaše kose.  

    PROIZVODI 

  • PRONAĐITE SALON

    Pronađite najbliži Authentic Beauty Concept Salon u vašoj blizini.  

    PRONAĐITE SALON 

#AUTHENTIC­BEAUTY­MOVEMENT
O NAMA