Skip to Content

AUTENTIČNA KOSA I LJEPOTA

SAVJETI IZ CIJELOG SVIJETA

ZAJEDNICA

Pokret Authentic Beauty Movement ohrabruje žene da izraze svoju autentičnu ljepotu i da se usude biti svoje. Ljepota nije univerzalna vrijednost, već vrijednost na koju utječe kultura. Uz to, izvorne prirodne teksture kose i druga fizička obilježja utječu na izglede koji su popularni i jednostavno se postižu.

Autentična kosa i ljepota u Indiji, Južnoj Koreji i Japanu

U većini azijskih kultura, duga kosa i svjetla koža pružaju osnovu za regionalne varijacije tradicionalnih standarda ljepote. Iako postoje brojne razlike među zemljama i kulturama, besprijekorno lice uokvireno bujnom, tamnom i sjajnom kosom svugdje se smatra prekrasnim. Duljina i gustoća posebice su važne u zemljama poput Indije gdje je duga kosa oličenje ženstvenosti. 

Napredna K-Beauty industrija u Južnoj Koreji utječe na globalne trendove, ali uglavnom se drži tradicionalnih normi kada je riječ o kosi. Kao i u zloglasnom režimu za ljepotu s deset koraka, prava tajna ljepote leži u čistoj i zdravoj kosi, stoga je ključno upotrebljavati prave proizvode za vaš tip kose. 

U Japanu se tijekom razdoblja Heian stremilo pretjerano dugoj kosi i nevjerojatno bijeloj koži, a taj je trend utjecajan i danas. Ipak, trenutačno je popularan kraći stil za kosu – i mnogo živopisniji. Bob-frizure s ravnim šiškama dolaze u svim duginim bojama. Popularni su slojeviti i asimetrični, odvažni i eksperimentalni stilovi, naročito u uličnom stilu Tokija. 

Za Azijatkinje izrazito je bitna UV zaštita. Zaštita od sunca štiti kosu od tamnjenja i oštećenja, a boravak u sjeni, nošenje šešira ili suncobrana u istoj je mjeri korisno i za kosu. Svaki stil frizure dovršite sprejom za kosu koji sadrži benzofenon-4 radi zaštite od UV zraka.

Autentična kosa i ljepota u Australiji:

Australci također vrednuju zaštitu od sunca, ali nije im stalo do svijetle puti. Njihov je ideal ljepote zaštićena, sjajna i preplanula koža koja se postiže boravkom na otvorenom uz najbolju zaštitu od sunca. Naravno, Australke su također stručnjakinje za njegu nakon sunčanja. Za njih je jednostavno biti autentične ljepotice s plaže s obzirom na to da 85 % populacije živi u rasponu od 50 km od obale. Samo se trebaju okupati u moru da bi postigle neurednu kosu oblikovanu uz pomoć morske soli i prirodne svijetle pramenove. Da bi im kosa izgledala zdravo, njegujući asortimani proizvoda kao što je to Replenish za oštećenu kosu pružaju savršeni njegujući tretman nakon plaže.

Autentična kosa i ljepota u skandinavskim zemljama: 

Sunce i vrućina ne predstavljaju problem u sjevernoj Europi, ali duge i grube zime uz hladnoću na otvorenom te topli i suhi zrak na zatvorenom pravi su problem za kosu i kožu. Prehrana bogata zdravim esencijalnim masnim kiselinama te proizvodi za kosu i kozmetički proizvodi za hidratizaciju korisni su prije, tijekom i nakon slavnog skandinavskog rituala ljepote: saune. Odlična je za sjajnu kožu, a može vam koristiti i za regeneraciju kose. 

U ljeti je duga kosa ključna za prekrasne frizure s pletenicama koje su posebice popularne za slavlja. Sredinom ljeta, kada sunce (gotovo) nikad ne zalazi, Šveđanke, a ponekad i Šveđani, nose poljsko cvijeće u opušteno ispletenoj kosi. Taj je izgled popularan i sada, ali također predstavlja i bezvremensko slavlje prirodne kose i ljepote.

Autentična kosa i ljepota u Francuskoj

Priručnici sa savjetima kako činiti stvari kao Francuskinje poseban su žanr. Ne možete si pomoći kada su u pitanju njihova prehrana, životni stil, moda kosa i ljepota, to jest tajne koje čuvaju les Françaises. Uglavnom, sve se svodi na moto „manje je više” i „izgledaj kao da se ne trudiš”. To pravilo također primjenjuju i na njegu kože i stiliziranje kose. Šminka koja izgleda prirodno i neuredna kosa prepoznatljivi su izgled modernih Parižanki od Françoise Hardy i Jane Birkin pa do Vanesse Paradis i Marion Cotillard. Da biste ostvarili takav izgled, trebate imati savršenu kožu i zdravu, dobro uređenu kosu. Odaberite frizuru koja naglašava teksturu i omogućuje prirodno kretanje te izgleda šik čak i kada je uopće niste uredili. Za nevidljivi dodir koji kosu čini podatnom i zaglađenom, a da pritom ne izgleda „sređeno”, probajte besprijekorni primer. Nanesite ga prije sušenja kose, a zatim prođite prstima kroz kosu i spremni ste. Za još neuredniji jednostavan izgled, dodajte kremu za oblikovanje kose, ispletite je i pustite da se prirodno osuši preko noći.

Autentična kosa i ljepota u Meksiku i Brazilu

Jedna je od najučinkovitijih tajni koje trebamo ukrasti od naših južnoameričkih kolegica san za ljepotu, tj. siesta. Ta je praksa nastala u Španjolskoj, ali se proširila i preko oceana. Nema boljeg načina za podizanje razina energije i osvježavanje od poslijepodnevnog drijemanja kao što to rade u Kostarici, Ekvadoru i Meksiku. 

Ideali ljepote koji prevladavaju u Meksiku bili su utjecajni u Sjevernoj Americi desetljećima uz subkulture Latina, Chola i Chicana koje su bez problema prešle preko granice. Oni traju i danas, ali također se mijenjaju zahvaljujući pokretu Xicana koji u pitanje dovodi arhetipove latinoameričke ljepote. To uključuje analizu tradicionalnih normi o onome što ženu čini lijepom i kako takve uske norme mogu ograničavati. Ipak, brojne Xicana žene teže autentičnosti tako da prihvaćaju svoje nasljedstvo, uključujući i domorodačke elemente te ponosno nose stilove koji naglašavaju njihovu bujnu i tešku kosu. Njihovi izgledi često odaju počast feminističkoj ikoni Fridi Kahlo, koja je isto tako odavala počast matrijarhalnom društvu Tehuantepec u vidu nadahnuća za kosu, ljepotu i modu.

Amerikanke južno od ekvatora općenito vrednuju dugu, valovitu i bujnu kosu koja često ima prirodne pramenove. Primjerice, ako želite znati kakvi su izgledi popularni na Ipanemi, samo pogledajte supermodel Gisele Bündchen i brazilske manekenke za brend Victoria's Secret koje su nastavile utabanim putem Adriane Lime. Međutim, Brazil može biti vlažan, pa su tretmani anti-frizz važni kao i njegujući šamponi i regeneratori. Velaterapia, također poznato kao šišanje svijećom daje sasvim novi smisao klišeju vatrene latinoameričke ljepote. Tehnika koju su globalno popularizirali brazilski modeli i njihova divna kosa uključuje paljenje ispucalih vrhova svijećom, čime se oni krate, a da se pritom ne gubi na duljini. Ako vam se ovo čini pomalo zastrašujuće, držite se njegujućeg režima za kosu.

Autentična kosa i ljepota u Tanzaniji i Nigeriji

Afrički kontinent dom je brojnim etničkim skupinama, kulturama i standardima ljepote. U brojnim najtoplijim područjima Afrike žene su tradicionalno imale kratku kosu iz praktičnih, ali i estetskih razloga. U drevnom Egiptu, uklanjanje kose bio je dio rutine za ljepotu i za žene i za muškarce te su brojni nosili perike umjesto prirodne kose.

Za narod Maasai koji žive u pustinji Serengeti, kratka kosa obično se smatra ženskim stilom. Iako su muški ratnici nosili pletenu kosu koja je predstavljala njihov status, žene su imale kratku obrijanu kosu sa šarenim ukrasima za glavu s perlicama i nakitom. Taj je vatreni izgled dobio suvremenu inačicu zahvaljujući blockbusteru Crna pantera u kojem su ratnice obrijanih glava spašavale izmišljeno kraljevstvo Wakande sa sličnim stilom kakav imaju i žene naroda Maasai.

U drugim kulturama tehnike pletenja, petljanja i zavijanja s tradicionalnog su prešle na moderan stil i nalazimo ih u cijelom svijetu. U Nigeriji su ljudi koji pletu kosu posebno domišljati, kreativni i na njih utječu stilovi iz različitih plemena i etničkih skupina, poput školjkama ukrašenih pletenica naroda Yoruba, pojačani češljevi naroda Igbo i visoki stil naroda Akaba koji je postao popularan tijekom 1960-ih. Jedna je prednost stilova s pletenicama da, unatoč trudu koji je potreban za njihovo stvaranje, kada ga dovršite, izgled dugo traje, ne zahtijeva mnogo stiliziranja, ali treba mnogo brige.

Bilo da za njezinu kosu treba mnogo truda ili nimalo truda, bilo da je nosi na tradicionalan ili na odvažan moderni način, ono što ženu čini lijepom jest osjećaj ugode u vlastitom tijelu sa stilom koji obožava. Autentičnost je prekrasna u cijelom svijetu!

#AUTHENTIC­BEAUTY­MOVEMENT
O NAMA