Razgovor sa stručnjakom:

Razgovor sa stručnjakom:

Real Expert Talks: stilist i kolorist Jean-Philippe Beaupied o umijeću minimalizma

Ljudi

Filozofija stiliziranja Jean-Philippea Beaupieda lako se može sažeti u tri riječi: smanji do kraja! Minimalizam je temelj na kojem ovaj stilist i kolorist gradi svoj posao. Bilo da savjetuje, krati ili boji kosu klijenata u svom salonu u Bruxellesu ili stilizira modele za modne revije i editorijalna snimanja, Jean-Philippeov pristup koji se temelji na samim osnovama utječe na krajnji rezultat. U njegovom studiju Premier Studio Artisan Coiffeur naglasak je na vještini, profesionalnoj obuci i stručnom oku koje je potrebno za osmišljavanje naoko prirodnih frizura koje možete napraviti i kod kuće. Kao što naziv salona nagovješćuje, Jean-Philippe više od svega vrednuje umjetnički aspekt stiliziranja kose. To također vrijedi i u okviru njegova posla kao stručnog kolorista sa specijalizacijom za balayage. Prirodni rezultati obojene kose koje postiže čine se lagani, ali za njih je potrebna prava vještina. Naziv te francuske tehnike dolazi od slobodnog pokreta rukom prilikom bojenja kose baš poput pravih umjetnika. Razgovarali smo s Jean-Philippeom da bismo saznali nešto o njegovom umijeću, nadahnuću i stvaranju prêt-à-porter frizura u svom salonu te o couture stilu koji stvara za potrebe visoke mode.

Jean-Philippe Beaupied

Authentic Beauty Concept: što autentičnost znači za tebe?

Jean-Philippe Beaupied: Kada pričamo o autentičnosti, za mene su to više od svega stvarni ljudi, ljudi koji imaju vrijednosti. Kao stilist, želim se vratiti osnovama s proizvodima koji su u potpunosti prilagođeni svakom klijentu.

Možeš li detaljnije opisati što je za tebe autentična ljepota? 

Autentična je ljepota nešto bezvremensko, dugotrajno i u potpunosti dosljedno osobnosti svake žene. Pokret Authentic Beauty Movement u cijelosti odgovara filozofiji koju već provodim u svom salonu. Za dizajn salona rabili smo autentične materijale, surađivali s pravim majstorima kao što su stolari i kovači. Taj je umjetnički aspekt također veoma bitan kada je riječ o autentičnoj ljepoti.

Je li stiliziranje kose umijeće ili zanat?

Ta su dva pojma međusobno povezana. Ukratko, majstor je taj koji stvara umjetnička djela, kao što to radi slikar sa slikama i pekar s pecivima. Radimo u strukama u kojima znamo kako rabiti ruke i stvoriti umjetničko djelo. 

Jean-Philippe Beaupied styling

Kako radiš sa strukturom kose klijenta da bi stvorio individualni izgled?

Kada klijent uđe u frizerski salon, odmah ga dobro promotrimo. Od tog prvog kontakta i prvotne razmjene s klijentom, odmah možemo vidjeti kakve će nam biti namjere. Primjećujemo prirodniju ili sofisticiraniju energiju koja se ističe, pa se prema tome prilagođavamo i upotrebljavamo svaki proizvod u skladu s onime što ta energija izaziva ili predstavlja. Time se određuje hoće li rezultat biti prirodniji ili nešto sofisticiraniji.

Što te u Ixellesu, četvrti u kojoj se nalazi tvoj salon u Bruxellesu, nadahnjuje?

Nadahnjuju me veliki, prozračni prostori na kakve možete naići u brojnim umjetničkim galerijama. Posjećujemo umjetničke izložbe, razgledavamo ono što se događa oko nas i nalazimo nove izvore nadahnuća, što nam omogućuje da moderniziramo posao. 

U tvojem salonu vlada minimalizam i čistoća. Kako to utječe na tvoj posao? 

Kada klijenti zakorače u salon, oni zakorače u sliku. Uvijek sam preferirao ono prirodno, nešto što je jednostavno održavati. Osobno mi se uvijek više sviđalo raditi u jednostavnim prostorima i želio sam ostvariti takvu atmosferu i u svojem frizerskom salonu. Želio sam doprijeti do svih kategorija klijenata. Na poslu mi se sviđa jednostavnost, volim prirodan pad kose. Čak i kada više poradimo na boji i dalje se držimo tonova koji se nose na ulici. Zapravo, mislim da je to ključno i da je to slika koju želimo predstaviti na fotografijama i kolekcijama te je to ono što privlači klijentelu i odgovara ovom stilu.

Što je ograničeni luksuz za tebe?

To je jednostavan luksuz, bez ukrasa, šljokica i pretjeranog sjaja. Za mene je to prijenosni luksuz. Danas je to veoma bitno i to je ono što svi klijenti traže. Žele otići u frizerski salon i izaći na ulicu s frizurom u kojoj se osjećaju ugodno. Više ne žele da ih se transformira. Žele da tu istu frizuru mogu napraviti i kod kuće. Imao sam klijente koji bi mi rekli: „Neugodno bih se iznenadila kada bi mi frizeri uredili kosu na način koji mi se ne sviđa pa bih se kod kuće otuširala i sama ponovno uredila kosu.” To je upravo suprotno od onog što ja želim postići.

Na koji se način tvoja moda razlikuje od tvojeg rada u salonu?

Ono što obavljam za snimanje ili modnu reviju i ono što radim u frizerskom salonu dva su različita svijeta. U salonu možete izraziti mnogo više u vidu onog kako se žena osjeća i što želi izraziti. Za snimanje mnogo više radimo na slici koja odgovara odjevnom predmetu ili brendu. Imamo strože upute i odluke koje se ne donose olako, ali i dalje me zaista nadahnjuju.

Rad na modnim revijama više me nadahnjuje nego rad u frizerskom salonu, ali jedno nadopunjuje drugo. Zapravo, mislim da je ono što uspijem napraviti u salonu sa svojim timom rezultat posla koji radimo na snimanjima i modnim revijama. Međusobno se nadopunjuje i mislim da mi je to oduvijek bilo potrebno. Za svoje kolekcije i obuku timova više nadahnuća dobivam iz modnih revija i sličnih stvari, nego od gledanja u kataloge za frizure.

Dakle, jedan aspekt tvojeg posla nadahnjuje drugi?

U modi imate ready-to-wear i haute couture odjeću. Za stiliziranje kose vrijedi isto: imate haute couture, što nije uvijek nosivo, ali estetski izgleda prekrasno i izgrađuje određenu sliku. Zatim imate ready-to-wear, što je jednostavnije prenijeti na klijente i može se nositi.

Stručni savjeti i preporuke Jean-Philippea Beaupieda:

Ono što izostavljamo u istoj je mjeri važno kao i ono što uključujemo. Veganski proizvodi sve su traženiji u frizerskim salonima, to je činjenica. Međutim, klijenti žele ono što funkcionira. Žele dobre, funkcionalne veganske proizvode koji lijepo mirišu, ugodni su te proizvode u čijoj primjeni uživaju.

Budite nježni sa svojom kosom.

Kada u salonu radimo na boji, nikad se ne radi o potpunoj transformaciji da bismo izbjegli cjelokupnu promjenu naravi kose. Ako klijent želi značajnije svjetliju nijansu, uvijek upotrebljavamo veoma nježne proizvode koji djeluju u skladu s integritetom kose.

#Authentic­Beauty­Movement
#MYBELIEF