Pokreti u vezi s kosom

Pokreti u vezi s kosom

Frizure, ideali ljepote i žensko osnaživanje kroz desetljeća

Community

Nova frizura može ostaviti snažan utisak. Može glasno odražavati vaš stav, primjerice o kraju veze, početku rada na novom poslu ili početku nove faze u životu. Pristajući na novu frizuru, žena određuje kako će se predstaviti svijetu. Kratke frizure posebice odražavaju snažan stav o ženskom osnaživanju, samopouzdanost te volju za odbijanje krutih standarda ljepote. S druge strane, zadržavanje iste frizure i prepoznatljivog izgleda može naglasiti vašu osobnost i stav. Primjerice, Victoria Beckham potvrdila je svoj ugled kao elegantna modna stručnjakinja kada je zbog svoje odvažne bob-frizure dobila nadimak Posh Spice. Vraćala se tom klasičnom izgledu tijekom godina postajući sve elegantnijom dok je mijenjala karijere od pjevačice pa do modne dizajnerice. Još je vjernija svojoj prepoznatljivoj bob-frizuri Anna Wintour, koja je zadržala isti stil tijekom cijele svoje odrasle dobi. Ta je moćna urednica navodno nosila besprijekornu frizuru sa šiškama od 14. godine, što joj daje dojam pouzdanosti na čelu glavne publikacije u promjenjivom svijetu mode. Još jedna svijetla točka stila i elegancije, Jamie Lee Curtis nosila je prekrasnu pixie-frizuru toliko dugo da ju je gotovo nemoguće prepoznati s dugom kosom. Tijekom 1980-ih kratka je frizura bila način da se izdvoji u holivudskom društvu, a danas ističe njezin status kao snažne i samopouzdane ikone stila. 

Kulture u cijelom svijetu dodjeljuju veliki značaj frizurama. Kosa se često smatra simbolom moći i obično se povezuje s rodom i seksualnošću. Ženska kosa, naročito, često označava bračno stanje, a duga kosa uglavnom se povezuje sa ženstvenošću. U zapadnjačkoj kulturi, frizure žena tradicionalno su dulje od frizura muškaraca. Iako su se ti standardi ljepote postupno opustili tijekom 20. stoljeća, kratka kosa i dalje je odvažan izbor za većinu žena. 

Chloe Nguyen with a Bob hairstyle

Bob-frizura u 20. stoljeću: najprepoznatljivija feministička frizura

Kao što je to slučaj s brojnim simbolima u modi i ljepoti u vidu ženskog osnaživanja, žene su počele nositi kratke frizure zbog praktičnosti. Iako su moćni idoli poput Kleopatre i Ivane Orleanske takvu frizuru nosile stoljećima ranije, bob-frizura postala je popularna tijekom 1920-ih, u desetljeću koje se opisuje atributima poput glasne, zlatne ili lude u različitim zemljama. Žene su tijekom rata preuzele poslove koji su se prethodno smatrali „muškim poslovima” i dokazale su da ih mogu dobro obavljati. Sljedeći korake žena koje su se tijekom povijesti morale pretvarati da su muškarci da bi dobile pristup određenim zanimanjima, imale su kratku kosu i muški stil odijevanja, uglavnom iz praktičnih razloga, ali također kao izraz novostečene neovisnosti i samopouzdanja. Zvijezde nijemog filma popularizirale su taj izgled. Prva holivudska popularna djevojka Clara Bow nosila je zabavnu, ležernu verziju koja je odgovarala imidžu djevojke za zabave, kokete i moderne žene. S druge strane, njezina je suvremenica Louise Brooks nosila oštar i uredan oblik koji je naglašavao njezin elegantni stil i odgovarao ulogama kakve je igrala – one neovisnih, privlačnih žena koje se nisu uklapale u tradicionalne rodne stereotipe.

Nakon rata žene su slavile prve uspjehe ženskog sufražetskog pokreta i zauzele su svoje mjesto u javnoj sferi noseći udobnu odjeću i kratke frizure na koje su navikle. Žene koje su nazivali Flappers ili Garçonnes negativno su prikazivali i izrugivali su im se jer su se ponašale kao muškarci, samo zbog toga što su imale poslove, vozile automobile, nosile hlače i nosile kratke frizure. Žene su često odlazile u brijačnice da bi se ošišale na bob-frizuru jer ugledni frizeri nisu htjeli raditi takvu skandaloznu frizuru.

Bob-frizura danas: laskava klasična frizura

Srećom, danas nećete imati problema u pronalasku frizera koji će vas ošišati na bob-frizuru. Omiljena klasična frizura najlakši je i najraznolikiji odabir za sve žene koje žele imati kratku frizuru prije nego što se odluče na radikalnije šišanje. Nadalje, može imati razne duljine i varijacije, pa ćete zasigurno naći jedan oblik koji odgovara vašem stilu i obliku lica.  

The Pixie is a short hairstyle for confident women

Pixie-frizura u 20. stoljeću: odvažan izbor stilskih ikona

Nastavila je put koji je do tada utabala bob-frizura. Kada su kratke frizure postale društveno prihvaćene, odvažne stilske ikone nastavljale su proširivati granice u vidu kratke kose. U razdoblju od 1950-ih i 1960-ih takav je stil označavao mladoliku nevinost. 

Audrey Hepburn vrtjela je Gregoryja Pecka – i međunarodnu publiku – oko svog malog prsta u filmu Praznik u Rimu s kratkom frizurom koja je savršeno odgovarala simpatičnom uzbuđenju njezina lika. U filmu Dobar dan, tugo kratka plava frizura Jean Seberg odgovara naivnosti njezine uloge kao mlade djevojke na ulazu u odraslo doba. Pixie-frizura Mie Farrow koju je Vidal Sassoon slavno ošišao kao dio marketinga za film Rosemaryna beba – naglašavao je njezinu mladenačku krhkost i pomogla je publici suosjećati sa strahovima njezina lika. Najslavniju pixie-frizuru vjerojatno je nosila Lesley Lawson (rođena Hornby). Naravno, ime tog britanskog modela tek je postalo slavno kada se počela koristiti aliasom Twiggy i kada se ošišala na kratko, što ju je učinilo najslavnijim licem londonskih swingerskih šezdesetih. 

U narednim se desetljećima pixie-frizura također počela povezivati sa snagom, neovisnošću i voljom da se odstupa od ustaljenih normi ženske ljepote. Kako su prolazile godine i mijenjali se standardi ljepote, uvijek je omogućivala da se istakne prekrasno lice.

Pixie-frizura danas: frizura koja ne zahtijeva puno truda za samopouzdane žene

Najbolja je što se tiče praktičnih frizura, ali za pixie-frizuru potrebno je samopouzdanje, naročito ako ste prethodno imali dugu kosu. Možda neće odgovarati svakom obliku lica, a i mogle bi vam biti potrebne vizažističke i stilističke vještine. Međutim, dobro uređena pixie-frizura omogućit će crtama lica da se istaknu i pružiti vam modernu frizuru i dojam samopouzdanosti. Uz ovu kratku frizuru vaša će jutarnja rutina ljepote biti nevjerojatno lagana. Samo operite kosu, nanesite malo proizvoda za stiliziranje i gotovi ste.

The Afro is a cool hairstyle for kinky hair

Afro-frizura u 20. stoljeću: prirodna je tekstura prekrasna

Nakon što su stoljećima pratili „bijele” ideale ljepote, pokret za ljudska prava ohrabrio je Afroamerikance da prihvate svoju jedinstvenu ljepotu prirodne afroameričke kose. Ponosno su se zauzeli za autentičnost prirodnog izgleda i uveli zlatno doba afro-frizure. Elegantni i socijalno osviješteni muškarci i žene kao što su Jimi Hendrix, Angela Davis i Nina Simone bili su među prvima koji su nosili svoju prirodno kovrčavu kosu s ponosom tijekom 1960-ih. Zvijezde poput Grace Jones, Pam Grier i Glorie Gaynor prenijele su tu frizuru – i naglasak na jedinstvenu crnačku ljepotu – u disco eru 1970-ih.

Afro-frizura danas: kovrčava kosa nošena s ponosom

Danas poznati kao što su Lupita Nyong'o, Janelle Monáe i Solange Knowles odaju počast pokretu za ljudska prava svojim izravnim stavom, podržavanjem rasne jednakosti i ponosnim nošenjem afro-frizure. Afro-frizure nalazimo u svim oblicima i veličinama i za njih nije potrebno mnogo stiliziranja, ali zahtijevaju mnogo brige. Kako standardi ljepote sve više počinju prihvaćati individualnost i autentičnost, žene i muškarci mogu se izraziti bez obzira na teksturu svoje kose. Duga, kratka, ravna... kosa nikad nije pružala toliko mogućnosti.

Hippie women loved long hairstyles for an extra-romantic free-spirited look

Duga hipijevska kosa u 20. stoljeću: mir, ljubav i prirodne frizure

Afro-frizura nije bila jedina frizura koja je naglašavala prirodnu teksturu kose tijekom 1960-ih i 1970-ih. Hipi pokret ohrabrivao je muškarce i žene da održavaju prirodno stanje kose. Romantičnost te ere odražavala se u dugoj kosi koja je savršeno odgovarala opuštenim haljinama i tunikama koje su obilježile ljeto ljubavi. Kao što je i bob-frizura bila reakcija na stoljetne frizure za žene, tako se i duga prirodna kosa koji su nosili hipiji mogla protumačiti kao otpor prema savršeno uređenim frizurama koje su se nosile tijekom proteklih desetljeća poput frizure Bouffant. Feministi drugog vala osjećali su se slobodno uz ugodnu uniseks odjeću, kosu i režime ljepote koji nisu zahtijevali mnogo truda, kao i uz značajne društvene pomake koje su ostvarili.

Duga hipijevska kosa u 20. stoljeću: jednostavne frizure za sve

Brojne vrijednosti hipijevskog pokreta tijekom vremena postale su cijenjene u svijetu. Vrijednosti rodne i rasne jednakosti, brige za okoliš i tolerancije drugačijih životnih stilova sada su raširenije nego tijekom 1970-ih. Danas se ekvivalent duge hipijevske kose može pronaći u laganim stilovima poput kovrča s plaže, pletenicama i u trenutačnom trendu s cvjetnim ukrasima u kosi. Napokon, nema boljeg osjećaja nego osjećati se osnaženo samo zbog frizure u kojoj se osjećate dobro kao što u njoj i izgledate.

Više informacija o Authentic Beauty pokretu

#Authentic­Beauty­Movement
#MYBELIEF